Data: 16.10.2023 / Autor: Małgorzata Sudakowska
,,Pieczywo"
Skąd na stole, smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę .
(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna).
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem,
potem młóci w swych maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele.
Z mąką trafia do piekarza, który ciasto z niej wytwarza.
Z ciasta robi: chleb, rogale...W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! Ślinka leci.
Więc, smacznego drogie dzieci !
16.10 obchodziliśmy Dzień Chleba.
By zobaczyć jak ten powszedni- i ten mniej znany- dla Nas chlebek powstaje wybraliśmy się do Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu.
Sami także piekliśmy wspaniałe bochenki- cieplutkie smakowały najbardziej